
Yüz dolgu maddeleri, kırışıklıkların görünümünü azaltmak ve yaşla birlikte azalan yüz dolgunluğunu geri kazandırmak için yüzdeki çizgilere, kıvrımlara ve dokulara enjekte edilen, sentetik veya doğal olarak oluşan maddelerdir. Yüz dolgu maddeleri, yaşlandıkça yağ ve kollajeni kaybetmiş bölgelerdeki kırışıklıkları ve kıvrımları hacimlendirir. Gülümseme çizgilerini silmek, yanakları ve dudakları dolgunlaştırmak gibi amaçlarla kullanılırlar. Dolgu maddelerinin büyük çoğunluğu emilebilirdir. Kalıcılığı, ürüne ve kişiye bağlı olarak birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir.
Yüze uygulanan dolgu işlemi genellikle tedavi edilen bölgeye bağlı olarak 10-20 dakika arasında sürer. Dolgu enjeksiyonu sonrasında yüzde uyuşukluk, geçici bir kızarma, şişlik ve hafif bir ağrı hissedilebilir. Uygulama sonrası ilk 24 saatte bu şikayetler azalır ve günlük aktivitelere dönülebilir. Uygulama sonrasında 1 gün alkol alınmamalı ve bol su içilmelidir. Dolgu enjeksiyonundan sonra uygulama yapılan bölgeyi aşırı güneşe ve ısıya maruz bırakmaktan kaçınılmalıdır.
Dolgu uygulamasının istenilen sonucu vermemesi durumunda hyalüronidaz kullanılarak dolgu maddesi eritilebilir. Hyalüronidaz, hyalüronik asit dolgularını sindirerek yok etmeye yarayan bir enzimdir. Bu enzim, sadece dolguya etki ettiğinden dokuya herhangi bir zarar vermez.
Kırışıklık azaltma ve hacim vereme gibi farklı amaçlarla tasarlanmış çeşitli yüz dolgu maddeleri mevcuttur.
Hyaluronik Asit (HA)
Hyaluronik asit, cildinizde bulunan doğal olarak oluşan bir dolgu maddesidir. Cildin dolgun ve nemli kalmasına yardımcı olur. Yaşlanmanın etkisiyle hyalüronik asit azalır ve yüzde çöküklük ve hacimsizlik ortaya çıkar. Hyaluronik asit dolgu maddeleri tipik olarak yumuşak ve jel benzeri maddelerdir. Yüzdeki çökük bölgelerin hemen altına yüzde daha genç bir görünüm oluşturmak amacıyla enjekte edilir. Biyouyumluluk özelliği sayesinde dolgu maddesi olarak çokça tercih edilir. En temel özelliği olan su çekme özelliği sayesinde ciltte suyu tutarak nem verir. Hyaluronik asit dolgu enjeksiyonunun sonuçları geçicidir, etkisi 8-12 ay arasında devam eder. Tekrarlayan uygulamalarda kalıcılığı artar.
Hyalüronik asit bazlı dolgu maddeleri, vücutta zaten doğal olarak bulunan maddeler olduğundan alerjik bir reaksiyon ihtimali çok düşüktür.
Kalsiyum Hidroksilapatit (CaHA)
Kalsiyum hidroksilapatit de esas olarak kemiklerimizde bulunan doğal olarak oluşan bir maddedir. Jel yapıya sahiptir. Kalsiyum hidroksilapatit dolgu maddelerinin kıvamı tipik olarak bir hyaluronik asit dolgu maddelerine göre daha kalındır ve etkisi daha uzun, ortalama 12-24 ay sürer. Kalsiyum hidroksilapatitin ayrıca doğal kolajen üretimini uyarmaya yardımcı olduğu bildirilmektedir ve tipik olarak daha derin çizgiler ve kırışıklıklar için kullanılır.
Kliniğimizde aşağıdaki dolgu işlemleri uygulanmaktadır :
- Dudak dolgusu
- Gözaltı ışık dolgusu
- Elmacık kemiği dolgusu
- Nazolabial dolgu
- Çene dolgusu
- Burun dolgusu
Botoks ve Dolgu Maddeleri Arasındaki Farklar
Bir çok kişi tarafından botoks ve dolgu işleminin etkilerinin karıştırıldığı gözlenmektedir. Botoks kas hareketlerini zayıflatarak kırışıklıkları azaltmakta, dolgu ise daha çok istenilen bölgelere (göz altı, yanak, dudak,çene…) hacim vermek ve derin kırışıklıkları ve çizgileri hacim yardımıyla düzeltmek amacıyla kullanılır.
Botoks genel olarak alın ve göz çevresi gibi yüzün üst kısmına uygulanır.
Botoks etkinliği 4 ila 6 ay sürer. Dolgular, hangi dolgu maddesinin kullanıldığına bağlı olarak değişmekle birlikte 8 – 24 ay arasında etkinliğini korur.
Botoks ve dolgu maddeleri farklı kullanımlar için tasarlanmış farklı maddeler olduğundan bazen tek tedavide kombine edilebilirler. Örneğin, gözler arasındaki çizgileri düzeltmek için botoks ve göz altı çöküklükleri ve morluğunu düzeltmek için bir dolgu maddesi kullanabilir.